Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüretelés szokásai

2010.08.20

Az évnek az aratás mellett másik fontos munkaünnepe október elején, rendszerint Ferenc napján vette kezdetét. Helyenként eltérő lehetett azonban e jeles nap: Eger tájékán Teréz, a Somlón Orsolya, Tokaj vidékén Simon és Júdás napja hirdette a szőlő és a bor dicsőségét, örömhozó hírét-nevét. A szüret előtt a fiatalok akár heteken át őrizték a gyümölcsöt, ami a megismerkedésnek, a jókedvű együttlétnek nyújtott nagyszerű alkalmat. A szüret befejeztét az aratáshoz hasonlóan nagy népünnepéllyel ülték meg. Az ünnep elmaradhatatlan részét képezték a látványos lovas fölvonulások és a mindenfele, így a templomokban is fölaggatott szőlőfüzérek.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.