Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szaloncukor receptek

2010.11.28

Konzum szaloncukor


Hozzávalók:

1/2 kg cukor,
2 kanál víz
2 kanál szörp (eper, málna... vagy erős feketekávé)

Elkészítés:

A cukrot a 2 kanál vízzel megöntözzük és főni tesszük. Mikor már olyan sűrűre főtt, hogy cukrosodik, hozzáöntünk két kanál szörpöt ( aszerint milyen ízesitést akarunk)Még 8 percig főzzük, akkor kiöntjük porcelán edénybe és keverjük, amíg kihül. Vizes kézzel négyszögeket, golyócskákat formálunk, lapos porcelán tálra rakjuk ki és ha megszáradt selyempapírba csomagoljuk.

 

Diós szaloncukor recept



Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.


Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőt:  tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.

Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat

 

 

A boltban kapható szaloncukrok nagy része azonban tele van tartósítószerrel, mesterséges színezékekkel így, ha van egy kis időnk, megéri házilag elkészíteni azokat.

Gyümölcszselés szaloncukor

Hozzávalók:

8 db citrom

4 tk cukor

1 kis zacskós gyümölcszselé por

1 tbl. torta bevonó

Elkészítés:

A citromot kifacsarjuk, cukorral (vagy édesítőszerrel) megédesítjük. Az így elkészült levet megmelegítjük és belerakjuk a zselatinport, majd addig kevergetjük, amíg el nem kezd besűrűsödni, végül egy lehetőség szerint téglalap alakú formába öntjük, és hagyjuk megdermedni. Ezután a zselét felszeleteljük. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, a zselédarabokat pedig egy villára szurkálva belemártogatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé ne legyen túl meleg, különben a zselé meg fog olvadni. Amennyiben nem sikerül a csokoládéval bevonni, cukrozott kakaóporba is forgathatjuk a zselédarabokat.


Tipp: A gyümölcszselés házi szaloncukrot bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, amelynek a levét facsarással ki lehet nyerni, végső esetben 100%-os gyümölcslevet is használhatunk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.